carSeatGraphic

Pe piața din Romania există în acest moment o varietate de scaune auto, această diversitate îngreunând decizia de cumpărare a unui astfel de produs. Înainte de a alege scaunul auto potrivit, trebuie să ţii cont de nevoile micuțului şi de confortul pe care scaunul îl oferă pe parcursul nenumăratelor călătorii. Pe măsură ce va crește, nevoile copilului se vor schimba, iar fiecare etapă de dezvoltare va necesita achiziționarea unui anumit model de scaun auto, care să se potrivească vârstei, greutății și înălțimii lui.

În acest articol îți prezentăm tipurile de scaune auto existente și câteva sfaturi pentru alegerea scaunului auto ideal micuțului tău.

A. Scaunul auto poziționat cu spatele la direcția de mers

Copiii cu vârsta sub un an trebuie să călătorească întotdeauna într-un scaun orientat cu spatele la direcţia de mers, instalat pe bancheta din spate a maşinii.

Copilul tău ar trebui să rămână într-un scaun auto orientat cu spatele la direcţia de mers până atinge limita înălţimii şi a greutăţii stabilite de producător.

Ca regulă generală, trecerea la următoarea grupă se face atunci când greutatea copilului depășește maximul greutății admise de scaunul actual și când creștetul capului copilului depășește partea superioară a scaunului (indiferent dacă îndoaie sau nu genunchii).

Tipuri de scaune auto

1. Scaune destinate bebelușilor (Infant-Only Seat): concepute pentru bebeluși și copii cu vârsta sub un an, aceste scaune sunt mici, portabile și pot fi utilizate numai cu spatele la direcția de mers. Coșulețul în care stă copilul poate fi scos și așezat la loc cu ușurință. Acest tip este preferat celor convertibile (grupa 0/1) în primele luni de viață, protejând mai bine coloana vertebrală a celui mic.

2. Scaune convertibile: aceste scaune permit copiilor să rămână într-o poziţie orientată cu spatele la direcţia de mers o perioadă mai lungă de timp, aşa cum recomandă şi specialiştii în domeniu. Scaunele convertibile pot fi folosite atât cu spatele, cât şi cu faţa spre direcţia de mers. Pot fi utilizate de copiii de diferite dimensiuni (vârstă şi greutate).

3. Scaune All-In-One: acestea permit tranziția de la un scaun auto destinat bebelușilor, care se montează cu spatele la sensul de mers la un scaun de grupa 2-3 (15-36 kg) care se montează cu fața către sensul de mers. Scaunele All-In-One pot fi folosite în 3 moduri: scaun auto grupa 0-1 care se montează cu spatele la sensul de mers, scaun auto grupa 1-2 cu prindere în centuri proprii, montat cu fața la sensul de mers sau înălțător auto cu spătar (grupa 2-3) în care copilul este asigurat prin centura autovehiculului.

Impactul acestui tip de scaun privind siguranța celui mic

În cazul unui impact frontal – cel mai frecvent și cel mai periculos tip de impact – copilul așezat cu spatele la direcția de mers va fi împins în scaun, iar spatele, gâtul și craniul vor fi protejate de scaunul auto.

B. Scaunul auto poziționat cu fața la direcția de mers

Copiii ar trebui să rămână într-un scaun auto orientat cu spatele la direcția de mers până când aceştia ating limita înălţimii şi a greutăţii stabilite de producător. Numai atunci ar trebui mutaţi într-un scaun auto orientat cu faţa la direcţia de mers, dotat cu centuri, instalat pe bancheta din spate.

Tipuri de scaune auto

1. Scaune auto folosite doar cu fața la direcția de mers – acestea sunt dotate cu centuri speciale

2. Scaune auto convertibile – care se pot folosi atât cu fața, cât și cu spatele la direcția de mers

3. Scaune auto combinate – pe măsură ce copilul crește, aceste tipuri de scaune fac tranziția de la scaunul auto poziționat cu fața la direcția de mers la înălțător

4. Scaune All-In-One pot fi folosite în toate cele 3 moduri: fotoliu auto poziționat atât cu fața, cât și cu spatele spre direcția de mers și ca înălțător.

Impactul acestui tip de scaun privind siguranța celui mic

Centurile speciale ale acestui tip de scaun auto distribuie forțele puternice apărute în timpul unui accident, oferind siguranță maximă celui mic. De asemenea, tetiera are un rol determinant în modul în care capul şi gâtul copilului se mişcă în urma impactului.

C. Înălțătorul

Copiii ar trebui să rămână într-un scaun orientat cu faţa la direcţia de mers până când ating limitele greutăţii şi vârstei stabilite de producător. Atunci când au atins aceste limite, copiii pot fi mutaţi într-un înălţător plasat pe bancheta din spate. Înălţătorul se poziționează pe scaunul mașinii, dar nu are centuri proprii, la fel ca un scaun auto special, ci ajută copilul să ajungă la o înălțime potrivită pentru a folosi centurile de siguranță ale mașinii, protejându-l astfel în cazul unui accident.

Folosește centura de siguranță la fel ca și pentru un adult! Nu trece centura pe sub brațul copilului și nici nu o poziționa în spatele lui.

De asemenea, există un test pe care poți să îl faci, astfel încât să știi dacă micuțul tău are sau nu nevoie de un astfel de înălțător.

Testul centurii de siguranță

1. Așază copilul pe bancheta din spate, rezemat de spătarul banchetei. Observă dacă genunchii copilului se îndoaie la nivelul marginii banchetei. Daca da, copilul poate să stea fără înălțător. Dacă nu, copilul trebuie să stea într-un scaun auto special sau într-un înălțător.

2. Prinde centura de siguranță. Partea inferioară este poziționată pe șoldurile copilului? Dacă da, este ok, copilul poate să stea în mașină fără înălțător. Dacă se poziționează în dreptul burticii, copilul trebuie să stea într-un înălțător auto.

3. În ceea ce privește partea superioară a centurii de siguranță, care se poziționează pe umăr, aceasta stă pe claviculă și umăr? Dacă da, copilul poate sta fără înălțător. Dacă centura se poziționează peste față sau gât, copilul trebuie să folosească un scaun/înălțător auto special.

4. Poate copilul să mențină o poziție corectă în scaun, cu partea superioară a centurii peste umăr și cu cea inferioară peste șolduri? Dacă da, atunci copilul este pregătit să stea, ca un adult, pe bancheta din spate a mașinii și a trecut testul centurii de siguranță! Dacă nu, copilul trebuie să folosească un înălțător și poți repeta testul peste o perioadă de timp (câteva luni).

Tipuri de înălțătoare

1. Înălțătoare auto cu spătar – sunt asemănătoare scaunelor auto clasice, acestea incluzând șezut, spatar, tetiere, cotiere.

2. Înălțătoare auto simple –  includ doar șezutul sau baza, corpul copilului sprijinindu-se de bancheta mașinii.

D. Centura de siguranță

Copiii trebuie să stea într-un înălţător până când centura de siguranţă pentru adulţi li se potriveşte în mod corespunzător. Copiii sunt pregătiţi să folosească centura de siguranţă pentru adulţi atunci când: 1) sunt destul de înalţi pentru a sta pe scaunul maşinii într-o poziţie corectă; 2) îşi pot rezema spatele de bancheta maşinii; 3) îşi pot poziţiona genunchii într-o poziţie firească, naturală, peste scaunul maşinii; 4) pot sta cu toată talpa piciorului pe podeaua vehiculului.

Copiii trebuie să stea pe bancheta din spate a maşinii până când împlinesc vârsta de 12 ani, conform legislaţiei româneşti.

Bebetex îți pune la dispoziție o gamă variată de scaune auto, pentru diferite grupe de vârstă, astfel încât să îl alegi pe cel potrivit micuțului tău.

Descoperă-le pe toate aici: http://www.bebetex.ro/scaune-auto

Ne găsești pe Bebetex.ro, Blog.bebetex.ro și pe Facebook/Bebetexstore

Sursa foto: Safercar.gov