Indiferent de ce mijloc de transport foloseşte copilul tău pentru a ajunge la şcoală, cel mai dificil test pe care îl va da nu este în clasă, ci în drumul spre instituţia de învăţământ. Ştiai că aproximativ 25.000 de copii sunt răniţi anual, ca rezultat al accidentelor petrecute în drum spre şcoală?

Cei mici nu au aceeaşi abilitate de a percepe distanţa, viteza sau zgomotul din trafic, în comparaţie cu adulţii. De aceea este extrem de important să îi învăţăm principalele reguli de circulaţie pentru a ajunge la şcoală în siguranţă.

Bebetex îți oferă mai jos o serie de sfaturi pentru protecţia celui mic, în funcţie de modalitatea de transport pe care o foloseşte sau urmează să o folosească.

1. AUTOBUZUL – a lua autobuzul pentru prima dată, în drum spre şcoală, este un pas important pentru copilul tău. Acest mijloc de transport nu este numai cel mai folosit de către elevi, dar este considerat şi cel mai sigur. Cu toate acestea, anumite accidente se pot întâmpla, mai ales din cauza neatenţiei.

• Este recomandat ca cel puţin pentru o perioadă să îţi conduci copilul la autobuz. Explică-i faptul că trebuie să aştepte în staţie sosirea vehiculului şi să nu se urce în acesta până când nu opreşte regulamentar.

• În cazul în care copilul tău trebuie să treacă strada după ce coboară din autobuz, el/ea ar trebui să se asigure că acesta nu pleacă din staţie tocmai în acel moment. Dacă autobuzul încă staţionează, este necesar ca cel mic să verifice atât în stânga, cât şi în dreapta, pentru a se asigura dacă poate trece strada în siguranţă. Un alt sfat folositor ar fi contactul vizual cu şoferul. Acesta poate să le indice copiilor dacă este recomandat să treacă strada în acel moment.

• Învaţă-l pe cel mic să folosească barele ajutătoare în timp ce se află în autobuz sau atunci când urcă sau coboară din acesta. Aglomeraţia din mijlocul de transportul în comun poate să fie un pericol.

• În  calitate de şofer şi părinte, o altă responsabilitate este de a reduce viteza atunci când în apropiere se află o staţie de autobuz sau lângă o şcoală. Acordă mai multă atenţie acestor zone deoarece cu siguranţă se vor afla copii, iar protecţia lor depinde de fiecare dintre noi.

2. MAŞINA – al doilea cel mai folosit mijloc de transport spre şcoală este maşina. În acest caz, atenţia trebuie sporită, mai ales dacă eşti cel sau cea care conduce. Chiar şi în situaţia în care nu vei conduce acea maşină, trebuie să te asiguri că regulile sunt respectate. Totul pentru siguranţa copilului tău.

• Întotdeauna trebuie să foloseşti în mod corespunzător centura de siguranţă. Este cea mai importantă regulă, cea care poate face diferenţa în cazul unui accident.

• Conform legii, copiii de până la 12 ani trebuie să stea pe bancheta din spate a maşinii. Indiferent de curiozitatea acestora de a sta pe locul din dreapta, este necesar să înţelegem că protecţia lor este pe primul plan.

• Nu porni maşina până când nu te asiguri că regulile anterioare au fost respectate şi că toate uşile autovehiculului sunt închise.

• Este recomandat să îţi planifici timpul astfel încât să nu conduci cu o viteză mare. Respectarea regulilor de circulaţie, a culorilor de la semafor şi a limitei de viteză o să îi asigure copilului tău un drum sigur şi confortabil spre şcoală. În plus, o să îi oferi un exemplu pentru atunci când acesta va creşte şi va avea propria maşină.

• Lasă-l pe cel mic într-o locaţie sigură atunci când ajungeţi la destinaţie.  Învaţă-l să te aştepte în acelaşi loc şi atunci când trebuie să meargă spre casă.

infografic Bebetex

Sursa: Safekids.org

3. BICICLETA  acest mijloc de transport nu numai că este cel mai ecologic, dar reprezintă şi o oportunitate pentru ca cel mic să facă sport. Cu toate acestea, riscurile există, mai ales în cazul în care copilul tău nu stăpâneşte bine mersul pe bicicletă.

• Cel mai important este să te asiguri că înainte de a folosi bicicleta pentru a merge la şcoală, cel mic ştie să o foloseasă fără probleme. Mergeţi împreună în parc, exersează împreună cu el pentru a te asigura că se poate descurca şi în trafic.

• Copiii ar trebui să ştie şi regulile de circulaţie cu bicicleta: cum şi unde să oprească sau să pornească, cât de important este să se asigure şi să semnalizeze schimbarea direcţiei de mers şoferilor. Cu cât sunt mai bine pregătiţi, cu atât sunt mai puţine şanse ca un accident să se întâmple.

• Protecţia celui mic este vitală. Asigură-te că poartă întotdeauna cască de protecţie. Se recomandă evitarea mersului pe bicicletă în condiţii de vreme nefavorabile sau pe timp de seară. În cazul în care nu există altă soluţie, este necesară folosirea de haine reflectorizante pentru ca şoferii din trafic să îl observe.

4. MERSUL PE JOS – această variantă este preferată de mulţi copii, mai ales dacă sunt în compania colegilor de clasă. Este necesar să acorzi o mare importanţă acestui subiect deoarece nu numai că îl va ajuta pe cel mic să ajungă în siguranţă către şcoală, dar îl va învăţa cum să fie un bun pieton în viitor. Exemplul personal poate face diferenţa în această situaţie.

• Alege cea mai sigură rută de acasă spre instituţia de învăţământ şi mergi pe jos împreună cu copilul tău pentru a îl învăţa drumul şi a-l avertiza de eventualele pericole.

• Traversaţi strada doar pe trecerea de pietoni sau la colţul intersecţiei, în cazul în care nu există un semafor. Învață-l pe cel mic să urmărească semnalul dat de semafor şi să traverseze doar pe verde.  În cazul în care culoarea este intermitentă, este recomandat să așteptaţi.

• Înainte de a traversa, explică-i faptul că trebuie să se asigure în stânga şi în dreapta. Din păcate, nu toţi şoferii respectă regulile de circulaţie şi este mai sigur să luăm măsuri de prevenire.

• Copilul trebuie să meargă doar pe trotuar. În cazul în care acest lucru nu este posibil, mersul spre şcoală se va face lângă trotuar şi astfel încât să se meargă opus traficului de pe acea bandă. Este cea mai sigură metodă pentru a observa maşinile care vin şi a le evita.

• Tehnologia are avantaje, dar ne poate pune şi în pericol. Învață-l pe cel mic să nu foloseasă telefonul mobil atunci când se pregăteşte să treacă strada, deoarece îl poate distrage. Nu este recomandată nici folosirea căştilor. Muzica nu îi va permite celui mic să audă maşinile care vin.

• Este necesar să îi explici copilului că nu trebuie să comunice cu străinii.

• Încearcă să găsești colegi de clasă care stau în aceeaşi zonă. În acest mod, cel mic nu se va duce singur către şcoală.

Indiferent de mijlocul de transport pe care îl alegi pentru copilul tău în drum spre şcoală, siguranţa acestuia trebuie să fie o prioritate. Respectarea regulilor de circulaţie, acordarea unei atenţii sporite autovehiculelor din trafic şi folosirea unui traseu sigur sunt elemente importante de care fiecare copil trebuie să țină cont pentru a ajunge cu bine la școală.