Să fii părinte este o bucurie de nedescris, dar reprezintă şi o enormă responsabilitate. Din momentul în care un copil apare în viaţa ta, lucrurile se schimbă radical deoarece grija şi atenţia ta trebuie să fie sporite. Unul dintre cele mai relevante aspecte în acest sens îl constituie felul tău de a conduce. Indiferent că eşti o persoană calmă la volan sau că ai experienţă în trafic, iată cele mai importante sfaturi pentru a-ţi îmbunătăţi condusul după ce ai devenit părinte:

1. Respectă regulile de circulaţie – cea mai importantă regulă este cea a respectării normelor de circulaţie. Dacă ai avut momente când ai încălcat limita de viteză sau ai ignorat un indicator, acum trebuie să te concentrezi şi să acorzi atenţie detaliilor. Fii atent la marcajele rutiere, la pietoni, la ceilalţi participanţi în trafic, dar, mai ales, respectă limitele de viteză. Majoritatea accidentelor se întâmplă, din nefericire, deoarece şoferii se grăbesc să ajungă la destinaţie, chiar dacă îşi pun viaţa în pericol. Nu uita că acum ai şi un copil în maşină, iar viaţa lui depinde de tine.

2. Poartă centura de siguranţă – acordă o atenţie specială acestei reguli de circulaţie deoarece este extrem de importantă. Chiar dacă eşti un şofer care respectă normele, pot exista alţi participanţi la trafic care te pot pune pe tine şi pe micuţul tău în pericol. Nepurtarea centurii de siguranţă în autovehicule este, în continuare, una dintre cele mai mari cauze ale deceselor în trafic, după cum arată Comisia Europeană într-un raport pe anul 2016, când peste 25.500 de persoane şi-au pierdut viaţa pe şoselele din UE.

3. Reîmprospătează-ţi cunoştintele privind circulaţia rutieră – cel mai uşor mod de a fi sigur că nu ratezi nicio regulă de circulaţie este să citeşti din nou Codul Rutier şi să faci chestionare online. Nu doar că îţi vei aminti de toate aspectele importante în ceea ce priveşte condusul, dar vei afla şi ce schimbări au fost făcute în lege.

4. Nu te lăsa distras – este extrem de uşor pentru un părinte să fie distras de la drum. Îţi amintim că folosirea telefonului în timp ce conduci este ilegală, aşa că recomandarea noastră este să îţi laşi telefonul în geantă/ghiozdan sau să îţi achiziţionezi un sistem adecvat pentru momentele când eşti la volan. Copiii pot reprezenta şi ei o distracţie aşa că cel mai eficient este să inventaţi un joc pentru a avea o ocupaţie pe parcursul călătoriei cu maşina.

5. Păstrează o poziţie corectă la volan – numeroase accidente se întâmplă din cauză că avem o poziţie incorectă în timp ce conducem. Acest lucru reduce vizibilitatea, dar şi atenţia noastră. Specialiştii recomandă ca spătarul scaunului să fie reglat astfel încât la cot să se formeze un unghi de aproximativ 90 de grade, iar picioarele să se poată mişca libere în zona pedalierului.

6. Planifică-ţi traseul înainte să pleci la drum – în momentul în care ştii deja unde trebuie să ajungi şi care rută este cea mai eficientă, nu vei mai fi tentat să încalci limita de viteză. În plus, folosirea hărţilor în timp ce conduci nu este recomandată deoarece ţi-ar putea distrage atenţia. Cunoaşte traseul înainte să pleci şi foloseşte una dintre aplicaţiile GPS pentru a te asigura că ajungi la destinaţie fără probleme.

7. Nu pleca la drum dacă eşti obosit – ca părinte, mai ales dacă ai un copil mic, oboseala este un lucru normal. Cu toate acestea, este recomandat să nu te urci la volan dacă nu ai dormit în noaptea respectivă, iei anumite medicamente sau te simţi mai obosit decât în mod normal. Un moment de neatenţie poate duce la accident, iar viaţa familiei tale va fi pusă în pericol.

8. Nu pleca la drum dacă eşti nervos – raţionamentul tău ca şofer poate fi afectat  în momentul în care eşti supărat sau dacă ai avut o discuţie neplăcută. Eşti tentat să conduci mai rapid sau să nu acorzi atenţie la trafic, iar riscul de a fi implicat într-un accident este mai mare.

9. Ia pauze regulate – când vine vorba de un drum lung, atenţia ta nu poate să fie constantă. Tocmai de aceea îţi recomandăm să iei pauze. În acest mod, îl poţi verifica pe cel mic și te poți relaxa. Vei observa că te vei putea concentra mult mai bine şi vei putea evita pericolele care apar din cauza oboselii.

10. Cumpără un scaun auto pentru copilul tău – în momentul în care ştii că respecţi regulile şi că cel mic se află în afara oricărui pericol cu ajutorul unui scaun auto, te vei putea concentra asupra drumului şi vei ajunge la destinaţie împreună cu micuţul tău în siguranţă.

Nu uita că de modul în care conduci nu depinde doar viaţa ta, dar şi cea a copilului tău. Respectarea sfaturilor prezentate mai sus îţi va asigura un drum fără probleme şi amintiri frumoase împreună cu familia. În plus, îi vei oferi celui mic un exemplu pozitiv pentru viitor.