A fi părinte este cu certitudine unul dintre cele mai mari motive de bucurie, acest rol fiind plin de momente plăcute, dar și de multe responsabilități. Din fericire, cei mai mulți dintre noi ne bucurăm de un sprijin imens: bunicii. Aceștia nu doar că au un rol extrem de important în dezvoltarea fizică, psihică și socială a copilului, dar sunt la rândul lor răspunzători pentru siguranța celui mic.

Este de la sine înțeles că bunicii au mai multă experiență în creșterea unui copil și de aceea nu ar trebui să existe niciun motiv de îngrijorare atunci când micuțul se află sub atenția lor. Cu toate acestea, dezvoltarea tehnologiei și rapiditatea cu care activitățile au loc în zilele noastre au adus o serie de schimbări majore și în pericolele la care copiii sunt predispuși. Astfel, este extrem de important ca bunicii să fie la curent cu orice posibilă amenințare și să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că cel mic se află în afara oricărui pericol.

Bebetex vine în sprijinul familiilor responsabile cu o serie de sfaturi, dedicate părinților și bunicilor, sfaturi care au rolul de vă reaminti anumite aspecte legate de siguranță și a de vă informa asupra unor noi amenințări care atentează la protecția copiilor, respectiv nepoților.

1. Bunicii trebuie să se asigure întotdeauna că cel mic se află într-un scaun auto special, care este instalat corect – obligația prin lege a adulților de a se asigura că micul pasager se află într-un fotoliu auto, dar și varietatea de produse din acest domeniu sunt aspecte relativ noi. Tocmai de aceea este posibil ca nu toți bunicii să fie la curent cu noutățile legislative.
În calitate de părinte, trebuie să te asiguri că bunicii sunt la curent cu aceste informații și că micuțul se află în permanență într-un scaun auto pentru copii, pe parcursul călătoriilor cu mașina. În plus, poți instala chiar tu fotoliul în mașina bunicilor pentru a te asigura că acesta este utilizat corespunzător.
Bunicii la rândul rol sunt datori să se informeze, mai ales dacă sunt șoferi, despre detaliile legislative și de siguranță, atunci când au un copil în mașină. Prin folosirea unui scaun auto, respectiv înălțător, până la vârsta de 11-12 ani, îi asigurați micului pasager protecție și confort.

2. Bunicii trebuie să fie la curent cu obiceiurile alimentare, cu programul celor mici, dar și cu traseul acestora – fiecare copil este unic și are propriile preferințe alimentare, dar și alergii. Așadar nu uita, ca și părinte, să le amintești bunicilor sau chiar să le oferi o listă cu alimentele pe care cel mic nu ar trebui să le consume și care sunt orele de masă sau somn.
În plus, un alt detaliu extrem de important este programul acestora și traseul pe care merg în fiecare zi, mai ales în cazul copiilor mai mari care se duc la școală singuri. În acest mod se pot evita situațiile în care nu se știe exact unde este micuțul sau pot ajuta atunci când părinții au o problemă și nu pot ajunge la destinație.

3. Casa bunicilor trebuie să fie un spațiu sigur – exact ca și în casa în care își petrec majoritatea timpului, și locația bunicilor este necesară a fi sigură, fără potențiale pericole de accidentare pentru copil. Sursele de foc, cuțitele sau orice alt obiect pe care aceștia l-ar putea considera interesant pentru a se juca nu ar trebui să fie la îndemâna lor. În plus, este recomandată și protecția pentru prize, întrucât cei mici sunt extrem de curioși.
Chiar dacă aceste lucruri sunt teoretic cunoscute, în practică de multe ori uităm să le dăm importanța necesară și astfel se poate ajunge la accidente nedorite, mai ales dacă cel mic nu vine constant în casa bunicilor. Prevenirea este cea mai eficientă metodă de a te asigura de protecția micuțului tău.

4. Este necesar ca bunicii să acorde o atenție sporită programelor TV urmărite de copii, dar și modului în care aceștia își petrec timpul pe internet – chiar dacă tehnologia evoluează și uneori poate fi dificil pentru persoanele în vârstă să țină pasul, este important ca bunicii să fie implicați activ în acest aspect.
Tocmai de aceea, recomandăm restricționarea programelor care nu conținut adecvat vârstei copilului, dar și a website-urilor care ar putea reprezenta un pericol. Mai mult, în cazul în care cel mic petrece suficient timp la bunici pe calculator, aceștia ar trebui să fie atenți ce anume accesează acesta și să îi anunțe pe părinți în cazul în care au chiar și cea mică urmă de îndoială în privința siguranței online a copilului.

5. Bunicii trebuie să fie în permanență atenți la starea psihică a copilului și la orice schimbare comportamentală drastică – acest lucru este mai ales indicat pentru copiii care petrec mult timp cu bunicii. Orice schimbare drastică trebuie raportată părinților sau persoanelor specialiste, întrucât copiii se pot confrunta cu o serie de probleme ce îi pot marca pe viață: anxietate, depresie, bullying. În cazul în care copilul este mai trist decât în general, prefere să se izoleze sau din contră, petrece mai mult timp cu persoane necunoscute de către familie, bunicii trebuie să fie informați și să ia măsurile necesare. Starea psihică a celor mici este la fel de importantă ca și siguranța fizică a acestora.

În concluzie, bunicii au un rol extrem de important în educarea și dezvoltarea nepoților, dar mai ales în siguranța lor. Întreaga familie ar trebui aibă ca scop comun protecția micuților, comunicarea și prevenirea fiind coordonatele de bază pentru ca cel mic să se afle în afara oricărui pericol.

În ceea ce privește siguranța auto a copiilor, Bebetex vă stă la dispoziție cu o varietate de scaune auto, pentru toate grupele de vârstă. Descoperă-ți produsul favorit aici: https://goo.gl/sS4wNW