Photo credit: Shutterstock

Subiectul scaunelor auto este unul dedicat pe care noi îl tratăm cu maximă importanţă. Bebetex îşi propune să vă aducă toate datele de care aveţi nevoie pentru a fi complet informaţi şi a proteja viaţa copiilor voştri. Prezentul articol are rolul de a vă informa cu privire la actualele prevederi legale care reglementează transportul micilor pasageri.

Scaunul special pentru copiii de până la 3 ani este obligatoriu

Potrivit Noului Cod Rutier, intrat în vigoare la data de 15 februarie 2015, este obligatoriu ca orice copil cu vârsta de până la 3 ani să stea într-un scaun special pe parcusul călătoriei cu mașina.

În mijloacele de transport în comun şi în taxi, copiii mai mici de 3 ani pot fi transportaţi sub supravegherea unei persoane, alta decât şoferul, şi trebuie să ocupe alt loc decât cel din faţă în cazul taxiurilor. Copiii de până la 3 ani pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav pot fi transportaţi pe locurile din spate ale autovehiculului, sub supravegherea unei persoane, alta decât şoferul. Șoferul este obligat să aibă asupra sa certificatul medical de scutire în care trebuie să fie menționate afecțiunea pentru care este contraindicată purtarea sistemelor de siguranță și durata de valabilitate.

Alegerea sistemului de siguranță potrivit: centura sau scaunul special? Depinde de înălțimea copilului

De asemenea, conform noului regulament, șoferii sunt obligaţi să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centura de siguranţă sau sunt transportaţi în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate.

Astfel, copiii care au o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule care AU sisteme de siguranţă pentru şofer şi pasageri NUMAI DACĂ sunt fixaţi/prinşi cu un dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

Extras din Hotărârea Guvernului nr. 11/2015: “Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri, denumite în continuare sisteme de siguranţă, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.

Aceeași regulă este valabilă și pentru copiii care au peste 135 cm înălțime, însă pentru aceștia mai există și varianta purtării centurii de siguranță.

Extras din Hotărârea Guvernului nr. 11/2015: “Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.”

Fac excepţie de la obligaţia de a fi fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranţă pe timpul transportului copiii pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav. Aceştia pot fi transportaţi pe locurile din spate ale autovehiculului. Șoferul este obligat să aibă asupra sa certificatul medical de scutire în care trebuie să fie menționate afecțiunea pentru care este contraindicată purtarea sistemelor de siguranță și durata de valabilitate.

Copiii cu vârsta de peste 3 ani, care au o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care NU sunt echipate cu sisteme de siguranţă DOAR DACĂ ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunele din faţă.

! Persoanele care nu respectă aceste obligaţii legale riscă să fie sancţionate de către poliţişti cu patru sau cinci puncte-amendă. Șoferii sancţionaţi trebuie să scoată din buzunar 500 sau 625 de lei. În plus, poliţiştii aplică şi trei puncte de penalizare pentru aceste încălcări.

Despre dispozitivele de fixare in scaun

Conform HG nr. 11/2015, ”prin dispozitiv de fixare în scaun pentru copii se înţelege un ansamblu de componente capabil să fixeze un copil în poziţia şezut sau culcat, care poate cuprinde o combinaţie de chingi ori elemente flexibile cu o cataramă de fixare, dispozitive de reglare, elemente de prindere şi, în unele cazuri, un scaun suplimentar şi/sau un scut pentru impact, ce poate fi ancorat la un autovehicul, ori un sistem constituit dintr-un dispozitiv parţial de fixare în scaun utilizat împreună cu centura de siguranţă cu rol de prindere a copilului sau de fixare a dispozitivului, cum ar fi, fără a se limita la acestea, scaun de siguranţă pentru copii, pernă de înălţare, care poate fi folosită împreună cu o centură de siguranţă pentru adulţi, portbebe-coşuleţ pentru sugari, scaun pentru sugari, chingă de ghidare, precum şi centură şi sisteme de centuri pentru copii.”

Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii trebuie să fie omologat şi adecvat pentru caracteristicile fizice ale copiilor. Acesta se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului, în conformitate cu instrucţiunile de montare furnizate de către producătorul acestuia, cum ar fi manual, prospect sau publicaţia electronică cu instrucţiuni care indică în ce mod şi în care tipuri de autovehicule poate fi folosit sistemul în condiţii de siguranţă.

Prin excepţie, scaunele de copii pot fi montate inclusiv pe locul de lângă şofer (dacă producătorul a prevăzut această posibilitate), însă doar dacă maşina n-are airbag corespunzător locului respectiv (sau dacă şoferul îl dezactivează).

Omologarea scaunelor auto

Fiecare scaun auto pentru copii trebuie să se supună unui set de reguli sau standarde. Deși sunt reglementări tehnice, este bine să le cunoaștem și să știm exact ce reprezintă. R44 reprezintă un regulament de 119 pagini, elaborat de Comisia Economică pentru Europa a ONU. Ultima versiune actualizată este cea R44.04 și este în vigoare din noiembrie 2007.

Vedeți care sunt cerințele pe care trebuie să le îndeplinească scaunele auto pentru copii în articolul dedicat: Despre standardele de siguranță a scaunelor auto pentru copii

Alegerea scaunului auto potrivit caracteristicilor fizice ale copilului

În funcție de greutatea și înălțimea copilului, există 5 categorii de scaune pentru mașină:

În funcție de sistemul de prindere al mașinii:

➤ cu ISOFIX

➤ cu centură

Bebetex vă pune la dispoziție o gamă variată de scaune auto din care îl puteți alege pe cel care se potriveste cel mai bine caracteristicilor fizice ale copilului vostru, avand în vedere vârsta, înălțimea și greutatea lui.

Descoperiți-le aici: http://www.bebetex.ro/scaune-auto

Citiți pe larg, în articolele recomandate de Bebetex, cum să alegeți scaunul auto potrivit copilului vostru și cum să îl instalați corect:

Cum alegi scaunul auto potrivit fiecărei etape de dezvoltare a copilului tău

Cum instalăm corect scaunul auto pentru copii

Unde este corect să instalăm scaunul auto pentru copii

Notă: Codul rutier în forma actualizată la zi (şi gratuită) este disponibil aici: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/178465

Regulamentul pentru aplicarea Codului rutier în forma actualizată la zi (şi gratuită) este disponibil aici: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/164784

Photo credit: Shutterstock