762610_344c83b196deacb802fc867a813658b1

Pentru că alegerea unui scaun auto pentru copii este o decizie importantă, care ţine seama de mai mulţi factori, ne-am gândit să concepem un ghid complet pentru părinţii aflaţi în căutarea scaunului auto potrivit nevoilor micuţilor lor. Vei găsi în acest ghid tot ce trebuie să ştii despre scaunele auto, din momentul cumpărării şi instalării până în momentul reciclării lor.

Achiziționarea scaunelor auto pentru copii

Recomandare #1

Fii atent la tipurile de scaune auto existente pe piaţă şi alege-l pe cel potrivit vârstei, greutăţii şi înălţimii copilului tău. Există trei categorii principale de scaune auto: cele care se poziţionează cu spatele la direcţia de mers, cele care se poziţionează cu faţa la direcţia de mers şi înălţătoarele.

Există mai multe tipuri de scaune auto, care se adaptează nevoilor celui mic: scaune auto destinate exclusiv bebeluşilor (Infant-Only Seat), scaune auto convertibile, scaune auto All-in-One, scaune auto combinate. Află informaţii pe larg despre fiecare tip de scaun auto aici.

Alege acel scaun auto care se potrivește copilului tău, mașinii tale, care se încadrează în bugetul alocat și pe care știi sigur că o să îl instalezi corect.

Scaun auto cu spatele la directia de mers

Recomandare #2

Alocă o atenţie sporită fiecărei părţi componente a scaunului auto. Acestea trebuie să fie într-o perfectă stare şi să asigure copilului tău siguranţă maximă. Dacă observi ceva suspect, discută cu producătorul şi solicită-i informaţii, astfel încât să fii sigur de calitatea produsului. Există scaune auto care vin cu caracteristici suplimentare. Recomandarea noastră este să alegi componentele necesare odată cu scaunul auto, adăugarea unora noi ulterior poate avea un impact negativ asupra siguranţei auto a copilului. Decide din start de ce ai nevoie şi cumpără scaunul auto gata echipat, pentru o mai bună siguranţă şi protecţie.

În fotografia de mai jos poți vedea părţile unui scaun auto pentru copii:

Sursa foto: Safercar.gov

Recomandare #3

Este recomandat să verifici eticheta de pe scaunul auto pentru a te asigura că este adecvat vârstei, greutăţii şi înălţimii copilului tău. Ar trebui să verifici periodic aceste informaţii, pentru a şti la timp când trebuie să îl muţi pe cel mic într-un scaun auto care să fie potrivit lui. Pe măsură ce creşte, nevoile copilului se schimbă, iar fiecare etapă de dezvoltare necesită achiziţionarea unui anumit model de scaun auto. De asemenea, este recomandat să verifici şi data de expirare a scaunului auto pentru a te asigura că îl transporţi pe cel mic în siguranţă. Durata medie a unui scaun auto este de 5-6 ani, maximum 8 ani.

Recomandare #4

Alege un scaun care să aibă eticheta și specificațiile producătorului, garanție și instrucțiuni de folosire, să fie în concordanță cu normele și standardele de calitate europene și să fie omologat conform Standardului de Siguranță ECE R44/04.

Recomandare #5

Evită să împrumuţi un scaun auto utilizat sau să cumperi unul second-hand, mai ales dacă nu ştii istoria acelui scaun auto (dacă a fost implicat într-o coliziune sau dacă a suferit daune grave). Mai mult, este posibil ca scaunele auto second-hand să nu întrunească standardele actuale de siguranţă şi calitate sau să aibă părţi lipsă, de care tu să nu îţi dai seama. Descoperă care sunt pericolele utilizării unui scaun auto de copii la mâna a doua în articolul acesta de blog.

Descoperă gama variată de scaune auto Bebetex aici: http://www.bebetex.ro/scaune-auto

Instalarea corectă a scaunelor auto pentru copii

Recomandare #1

Nu orice scaun auto pentru copii se potriveşte în maşina ta, de aceea este important să te asiguri că scaunul este testat înainte de a fi utilizat. Exersează montarea scaunului în maşină periodic, astfel încât să fii familiar cu modul în care se instalează acesta. Citește cu atenție instrucțiunile de folosire și manualul de utilizare a scaunului. Dacă acestea nu sunt suficient de clare, contactează producătorul sau importatorul scaunului.

Recomandare #2

Există două moduri de fixare a scaunelor auto pentru copii: cu centura de siguranță de pe locul din spate, care se trece prin fantele scaunului și se fixează astfel încât să nu existe niciun joc sau prin intermediul unui sistem numit ISOFIX cu care sunt echipate din fabrică mașinile mai noi și care permite ancorarea direct pe bancheta scaunului. Alege-l pe cel potrivit mașinii tale.

Recomandare #3

Nu modifica niciodată scaunul copilului sau centura maşinii pentru a le face să se potrivească împreună.

Recomandare #4

Dacă obişnuieşti să scoţi din maşină scaunul copilului, asigură-te că îl remontezi corect de fiecare dată. Dacă scaunul stă tot timpul în maşină, verifică periodic dacă e fixat corect.

Recomandare #5

Fă un test să vezi dacă scaunul auto este fix instalat în mașină. Într-o coliziune, un copil care stă într-un scaun care nu este bine fixat, poate să cadă pe spate cu scaunul și astfel să se rănească grav la cap. Poziția fixă a scaunului garantează siguranță și protecție celui mic. Un scaun auto instalat corect nu trebuie să se miște mai mult de 2.5 cm într-o parte sau alta.

Poziționarea corectă a scaunelor auto pentru copii

Recomandare #1

Specialiștii recomandă ca, până la vârsta de 2 ani, copiii să călătorească în scaune auto speciale, numai cu spatele la direcția de mers și întotdeauna pe locul din centrul banchetei din spate a mașinii. Copilul așezat într-un scaun auto poziționat cu spatele la direcția de mers este de 5 ori mai protejat în caz de accident. În cazul unui impact frontal – cel mai frecvent și cel mai periculos tip de impact – copilul așezat cu spatele la direcția de mers va fi împins în scaun, iar spatele, gâtul și craniul vor fi protejate de scaunul auto. În cazul în care scaunul este montat cu fața la sensul de mers, forța decelerării bruște îl va arunca pe copil înainte.

Recomandare #2

Niciodată nu poziționa un scaun de mașină pentru copii în dreptul locului din mașină cu dispozitiv airbaig activ.

Recomandare #3

Copiii sub vârsta de 1 an sau cu o greutate de sub 9 kg trebuie să stea într-un scaun auto orientat cu spatele la direcția de mers. Copiii cu vârsta de până la minim 6 ani sau cu o greutate de aproximativ 27kg trebuie să circule cu mașina fiind instalați într-un sistem special (fotoliu auto sau înălțător).

Asigură-te că micuțul tău este bine fixat în scaunul auto

Recomandare #1

Asigură-te că centurile sau hamurile speciale sunt corect prinse. Fiecare scaun auto pentru copii este dotat cu hamuri sau centuri speciale, pentru ca micuțul să nu cadă din el și să fie transportat în siguranță cu mașina. Asigură-te că centurile sunt suficient de strânse în jurul copilului. Dacă centurile sunt prinse cu ușurință între degetul mare și arătător, înseamnă că nu sunt suficient de bine strânse. Nu trebuie să permită introducerea cu ușurință a degetelor sub ele.

Recomandare #2

În poziția cu spatele spre direcția de mers, centurile trebuie să fie poziționate puțin sub sau la nivelul umerilor copilului. În poziția cu fața spre direcția de mers, centurile trebuie să vină deasupra nivelului umerilor.

Recomandare #3

Asigură-te că suporturile în care se prind curelele sunt localizate la nivelul axilelor, deasupra pieptului copilului. Dacă suporturile sunt poziționate greșit, curelele riscă să alunece, iar micuțul să nu mai fie protejat de acestea.

Când să schimbi scaunul auto și să treci la următoarea grupă

Recomandare #1

Trecerea la următoarea grupă se face atunci când greutatea copilului depășește maximul greutății admise de scaunul actual și când creștetul capului copilului depășește partea superioară a scaunului (indiferent dacă îndoaie sau nu genunchii).

Recomandare #2

Trecerea de la un scaun auto poziționat cu spatele la direcția de mers la unul poziționat cu fața la direcția de mers

Copiii ar trebui să rămână într-un scaun auto orientat cu spatele la direcția de mers până când aceştia ating limita înălţimii şi a greutăţii stabilite de producător. Numai atunci ar trebui mutaţi într-un scaun auto orientat cu faţa la direcţia de mers, dotat cu centuri, instalat pe bancheta din spate.

Trecerea de la un scaun auto poziționat cu fața la direcția de mers la înălțător

Copiii ar trebui să rămână într-un scaun orientat cu faţa la direcţia de mers până când ating limitele greutăţii şi vârstei stabilite de producător. Atunci când au atins aceste limite, copiii pot fi mutaţi într-un înălţător plasat pe bancheta din spate. Înălţătorul se poziționează pe scaunul mașinii, dar nu are centuri proprii, la fel ca un scaun auto special, ci ajută copilul să ajungă la o înălțime potrivită pentru a folosi centurile de siguranță ale mașinii, protejându-l astfel în cazul unui accident.

Trecerea de la înălțător pe bancheta din spate a mașinii

Copiii trebuie să stea într-un înălţător până când centura de siguranţă pentru adulţi li se potriveşte în mod corespunzător. Copiii sunt pregătiţi să folosească centura de siguranţă pentru adulţi atunci când: 1) sunt destul de înalţi pentru a sta pe scaunul maşinii într-o poziţie corectă; 2) îşi pot rezema spatele de bancheta maşinii; 3) îşi pot poziţiona genunchii într-o poziţie firească, naturală, peste scaunul maşinii; 4) pot sta cu toată talpa piciorului pe podeaua vehiculului. Copiii trebuie să stea pe bancheta din spate a maşinii până când împlinesc vârsta de 12 ani, conform legislaţiei româneşti.

Reciclarea scaunului auto pentru copii

Când scaunul de maşină nu mai corespunde cu standardele originale de siguranţă sau este vechi, dezmembrează-l şi pune piesele în saci de gunoi distincţi, de culoare închisă, astfel încât scaunul să nu mai fie reutilizat. Aruncă sacii la cel mai apropiat punct de colectare sau predă-i unui dealer în momentul în care achiziţionezi un alt produs. Reciclarea scaunului auto trebuie efectuată după regulile mediului şi ale ţării în care este folosit.

Ne poți găsi pe www.bebetex.ro și Facebook/Bebetexstore

Sursa foto: Istockphoto.com