Conform legii, instalarea copiilor în scaune auto specifice vârstei lor este obligatorie. Din nefericire, mulţi părinţi nu acordă atenția necesară centurii de siguranţă, şi ea obligatorie conform normelor stabilite. Indiferent de motivele invocate pentru a nu o purta, montarea şi folosirea centurii este cel mai eficient ajutor în cazul unui impact. Respectarea legii şi conştientizarea eventualelor pericole sunt acţiuni necesare pentru orice persoană, indiferent de vârsta sau experienţa sa ca şofer.

În continuare îţi prezentăm o serie de paşi ce trebuie urmaţi pentru a te asigura că centurile scaunului auto în care stă cel mic sunt corect prinse.

1. Înainte de toate, instalează corect scaunul auto. Foloseşte manualul de instrucţiuni şi asigură-te ca fotoliul auto este instalat corespunzător. Centurile de siguranţă trebuie prinse doar după ce ai verificat dacă scaunul este corect instalat. Pentru mai multe detalii citeşte articolul nostru despre acest subiect: https://goo.gl/LwzZ7q

2. Poziţionează copilul corect în scaunul auto! Îţi recomandăm să acorzi atenţie acestui pas deoarece, dacă cel mic nu este poziţionat corect, este posibil ca acesta să se deplaseze sau să alunece pe parcursul drumului cu maşina, mai ales dacă nu foloseşti un scaun auto cu sistem Isofix.

3. Nu te panica! După ce ai achiziţionat scaunul auto potrivit copilului tău şi l-ai instalat în maşină, urmează prinderea centurii de siguranţă. De cele mai multe ori, bebeluşii au tendinţa de a plânge nefiind obişnuiţi cu acesta. Important este să înțelegi că ei nu simt disconfort, deoarece aceste centuri sunt realizate special pentru a-i proteja şi a se simţi cât mai bine. Rămâi calm şi asigură-te că urmezi toţi paşii următori.

4. Asigură-te că suporturile în care se prind curelele sunt localizate la nivelul axilelor, deasupra pieptului copilului. Dacă suporturile sunt poziționate greșit, curelele riscă să alunece, iar micuțul să nu mai fie protejat de acestea. În cazul în care acestea sunt prea sus sau prea jos, scoate copilul din scaunul auto şi regleză poziţia acestor centuri. Foloseşte manualul de instrucţiuni al scaunului auto pentru a vedea dacă procedezi corect.

5. Acordă atenţie poziţiei de plecare a centurilor de siguranţă. Pentru scaunele auto poziționate cu faţa spre direcţia de mers, centurile ar trebui să pornească de la nivelul umerilor sau mai sus. Pentru scaunele poziționate cu spatele către direcţia de mers, centurile ar trebui să pornească de la nivelul umerilor sau mai jos.

6. Adu bretelele în jurul fiecărui braţ şi închide catarama din zona pieptului. Asigură-te că aceasta este strânsă destul de bine, astfel încât cel mic să nu poată cădea. Dacă în zona claviculei intră mai mult de un deget între centură şi copil, atunci centura este prea largă.

7. Nu îl îmbrăca pe cel mic prea gros în maşină, chiar şi în sezonul rece. În momentul în care lași copilul cu geaca de iarnă pe el şi prinzi centurile de siguranţă, acestea nu vor fi corect strânse. Acest lucru se întâmplă deoarece gecile groase prezintă un strat de aer prin care îi ţin celui mic de cald. În cazul unui accident, aerul se comprimă şi copilul poate să se deplaseze extrem de rapid din scaun, viaţa lui fiind pusă astfel în pericol. Este recomandat să porneşti maşina mai devreme pentru a se încălzi în interior sau să foloseşti o păturică cu care să-l învelești pe micuț după ce l-ai aşezat în scaun şi ai prins centurile de siguranţă.

8. Ai grijă la centurile care sunt răsucite! De multe ori centurile de siguranţă se răsucesc în locuri mai puţin evidente şi este important să le verificăm înainte de orice călătorie cu maşina. După ce instalezi copilul în scaun şi îl asiguri, treci încă o dată cu mâna peste centuri şi caută locuri în care sunt răsucite. Dacă găseşti astfel de locuri, este recomandat să desfaci centura şi să urmezi din nou toţi paşii pentru a te asigura că cel mic este protejat pe parcusul drumului.

9. Copiii trebuie să stea în scaunele auto sau să folosească înălțătoare speciale până când au o înălțime de 1.35 m. Pentru astfel de nevoi, cel mai ușor de folosit ar fi un înălțător auto. Acesta se poziționează pe scaunul mașinii, dar nu are centuri proprii, la fel ca un scaun auto special, ci ajută copilul să ajungă la o înălțime potrivită pentru a folosi centurile de siguranță ale mașinii. În acest caz, foloseşte centura la fel ca pentru un adult. Află când este momentul să treci la un înălţător auto aici: https://goo.gl/Cm4PG3

Urmărește video-ul de mai jos pentru a vedea pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a prinde corect centurile scaunului auto în care stă cel mic.

Dacă ai urmat toate etapele prezentate anterior, ar trebui să ai o călătorie plăcută şi fără griji. A te asigura că centurile de siguranţă sunt corect prinse este un lucru necesar pentru protecţia copilului tău în cazul unui impact.

Alte recomandări utile:

▪ Foloseşte scaune auto cu sistem Isofix. Acest sistem este unul special realizat pentru ca cel mic să fie în siguranţă deoarece nu permite deplasarea sau alunecarea fotoliului auto în cazul unui impact. Chiar dacă poate să fie mai costisitor decât un scaun auto obişnuit, acesta este alegerea ideală pentru siguranţa copilului tău.

▪ Nu folosi scaune auto second-hand. Chiar dacă aspectul unora dintre ele a rezistat trecerii timpului, eficiența lor nu poate fi garantată. Centurile de siguranţă pot fi slăbite sau scaunul să aibă o defecţiune care ar putea să fie periculoasă în cazul unui accident.

Transportarea minorilor în sisteme de siguranţă potrivite vârstei lor este obligatorie şi încălcarea acestei legi, potrivit Codului Rutier, constituie o contravenție și se sancționează cu 3 puncte de penalizare și amendă de la 580 lei. Copiii până în 3 ani trebuie să fie transportați numai în scaune auto speciale, omologate, iar cei până în 12 ani (sau 1.35 cm înălțime) trebuie să poarte centuri de siguranță, adaptate greutății și înălțimii lor.