Indiferent cât de mult ne-am dori să ne protejăm copiii prin măsurile luate pentru siguranța lor, trebuie să recunoaștem că sunt situații în care, din nefericire, viața lor poate fi pusă în pericol. Tocmai de aceea este important să știm, în calitate de părinți sau însoțitori ai celor mici, cum trebuie să reacționăm în cazul unui accident, fie el rutier sau nu, și ce proceduri putem folosi în situațiile limită.

1. Proceduri de urmat în cazul unui accident rutier

◈ Rămâi calm – știm că este greu într-o situație limită să îți păstrezi calmul, însă trebuie să te concentrezi pe găsirea unei soluții, nu pe emoțiile tale, care pot varia și care te pot face să iei decizii iraționale. Respiră, gândește-te la siguranța copilului tău și la ce poți face pentru a-l ajuta până doctorii sau poliția își fac apariția.

◈ Sună la 112 și asigură-te că nu vei provoca alte accidente prin amplasarea semnalelor corespunzătoare (avarie, triunghiuri semnalizatoare). În cazul în care accidentul nu este grav și nimeni nu este blocat în mașină, poți încerca chiar să muți autovehiculul într-o zonă sigură.

◈ Verifică starea copilului – indiferent dacă cel mic are doar niște zgârieturi sau situația este mai gravă, intervenția medicilor este necesară. Copilul poate avea anumite traumatisme care nu se pot observa cu ochiul liber. Nu uita: în cazul în care copilul a fost accidentat grav și starea lui este precară, mutarea lui în altă poziție este interzisă fără ajutor specializat! Primul tău instinct ar putea fi să îl scoți pe cel mic din autovehicul sau să îl iei în brațe, însă o mișcare greșită poate duce chiar la paralizie, dacă este vorba despre o accidentare la nivelul coloanei vertebrale.

◈ Oferă medicilor toate informațiile necesare pentru ca procesul de vindecare să fie unul rapid, iar viața micului pasager să nu fie în pericol.

◈ Urmărește cu atenție starea de sănătate a copilului tău și comportamentul acestuia după accident – unele traumatisme apar mai târziu, iar șocul emoțional poate fi unul cu urmări grave când vine vorba de un copil. Asigură-te că va avea parte de controale medicale și nu ezita să contactezi un psiholog, dacă este cazul.

2. Proceduri de urmat în cazul unui incendiu

ღ Asigură-te că întreaga familie știe un plan de evacuare – chiar dacă nu ai mai fost implicat într-un astfel de incident sau dacă crezi că locuința ta este una sigură, cunoașterea unui plan de evacuare este necesară pentru a evita o tragedie.

ღ Rămâi calm și caută cea mai apropiată ieșire – copilul se va speria și mai mult dacă te va vedea în stare de panică. Analizează situația și descoperă care este cea mai rapidă cale de acces – dacă stai la parter, ia în considerare și ferestrele.

ღ Sună la 112 – pompierii sunt singurii oameni care pot face o diferență notabilă în cazul unui incendiu. Imediat cum simți că viața ta și a familiei este în pericol sună pentru ajutor.
Dacă vezi fum persistent în casă, încearcă să stai cât mai jos în timp ce te îndrepți spre ieșire.

ღ Dacă ați ieșit cu toții afară, nu te întoarce pentru nici un obiect – este posibil să îți amintești că ai lăsat portofelul în casă sau jucăria preferată a celui mic – aceste lucruri nu contează atunci când vine vorba de siguranța voastră. Dacă te întorci, este posibil să îți pui viața în pericol. Pompierii vor veni și se vor ocupa de salvarea lucrurilor materiale.

ღ Dacă nu poți ieși, nu te ascunde sub pat sau într-un dulap. Pompierii vor avea o misiune mai grea până te vor găsi. Stai într-un loc vizibil și așteaptă venirea lor.

ღ Folosește haine/pături pentru a bloca fumul să intre în cameră.

ღ Deschide cea mai apropiată fereastră și stați cât mai aproape de aerul curat.

ღ Dacă unul dintre membrii familiei este expus focului, acesta nu trebuie să alerge. Procedura corectă este de a te pune pe podea și de a rostogoli în timp ce ai fața acoperită. Astfel vei avea o șansă de a-i salva viața și de a nu avea arsuri grave.

3. Proceduri de urmat în cazul unui înec

• Salvatorul trebuie să se apropie de copil din spate, să îl apuce de braț și să îl țină cu fața în sus până la mal.

• Este recomandat ca salvatorul să aducă victima la mal înotând fie pe spate, fie pe burtă, cu o singură mână. Cu cealaltă mână va ține victima deasupra apei.

• Copilul trebuie să fie așezat pe o suprafață plată.

• Salvatorul trebuie să verifice funcțiile vitale și să elibereze căile respiratorii.

• În cazul în care victima este conștientă, aceasta trebuie așezată pe o parte deoarece poate avea senzație de vomă sau chiar să vomite.

• În cazul în care victima nu respiră, se încep manevrele de resuscitare cardio-respiratorie.

• Indiferent de starea în care se află copilul după ce acesta a fost salvat, trebuie transportat la spital pentru supraveghere medicală și investigații.

Sperăm ca toate aceste recomandări să vă ajute, pe voi și pe copiii voștri, să treceți cu bine peste situațiile întâlnite. Un lucru este important însă de reținut: prevenția este cea mai importantă, de aceea ar fi bine să acordați atenție lucrurilor care vă vor ajuta să nu ajungeți în cazurile extreme.

Achiziționarea unui scaun auto pentru copilul vostru, stabilirea unui plan de evacuare și însoțirea copilului vostru în apă sunt doar câteva dintre măsurile importante care vă vor ajuta să evitați accidentele și situațiile nefericite.