160923-F-UN487-007

Achiziționarea unui scaun auto este primul pas spre asigurarea protecției copilului tău pe parcursul călătoriilor cu mașina, însă există numeroase detalii care pot face diferența ulterior, printre acestea remarcându-se poziționarea fotoliului auto în funcție de vârsta micului pasager. Acest amănunt este extrem de important nu doar pentru confortul copilului, dar mai ales pentru siguranța acestuia, de-a lungul timpului existând numeroase situații în care modul de amplasare a scaunului auto a făcut diferența în cazul unui impact.

  • Poziționarea scaunului auto cu spatele la direcția de mers

Acest mod de amplasare este considerat cel mai sigur, fiind recomandat a păstra fotoliul auto special în această poziție cât mai mult posibil. Sistemul Rear-Facing, așa cum este cunoscut la nivel internațional, a fost realizat special pentru copiii cu vârsta de maxim 3-4 ani, a căror anatomie este în dezvoltare. Acesta reprezintă cea mai eficientă metodă de a proteja micii pasageri împotriva rănilor grave.

BENEFICII:

Capul, gâtul și coloana vertebrală a micuțului sunt aliniate complet, astfel încât, în cazul unui accident., scaunul auto va absorbi forța impactului și nu îi va împinge capul înainte. Studiile realizate de cercetători de-a lungul timpului au demonstrat cât de importantă este utilizarea acestui sistem.

Confortul este și el asigurat, sistemul Rear-Facing fiind special gândit pentru ca micul pasager să poată să se bucure din plin de călătoriile alături de familie. Încearcă să poziționezi scaunul auto în acest mod cât mai mult timp, ținând cont desigur și de vârsta și modul de dezvoltare al micuțului tău.

DEZAVANTAJE:

Nu există dezavantaje majore ale acestui mod de poziționare, singurul minus aparent pe care l-ar putea lua în considerare părinții ar fi riscul ca cel mic să se plictisească. Poți profita însă de această împrejurare și să încercați împreună diferite jocuri sau chiar să inventați. Nu doar că vei ști că micul pasager este în siguranță, dar veți avea amintiri minunate împreună.

  • Poziționarea scaunului auto în direcția de mers a mașinii

Probabil cea mai întâlnită metodă de amplasare a fotoliilor auto pentru copii este cea cu fața la direcția de mers a mașinii. Dacă încă te gândești unde anume pe bancheta din spate să poziționezi scaunul auto îți recomandăm chiar locul din mijloc, acela fiind cel mai sigur în cazul unui impact. Dacă totuși preferați altă variantă, alegeți scaunul din dreapta lateral, astfel încât atunci când parcați să nu fie nevoie să stați în stradă pentru a scoate copilul din scaun.

BENEFICII:

Copilul tău se va bucura de siguranță și confort pe parcursul mai multor etape de dezvoltare, scaunele auto poziționate în direcția de mers a mașinii fiind folosite chiar până micuțul împlinește vârsta de 11-12 ani.

Șansele ca cel mic să se plictisească sunt mai mici, însă nu uita că nu recomandăm folosirea acestui mod de amplasare decât ce copilul nu mai poate sta în poziția Rear-facing.

DEZAVANTAJE:

Acest mod de poziționare nu este la fel de sigur ca cel anterior, mai ales pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani.

  • Poziționarea pe locul din față al mașinii

Conform legii din România, scaunele auto pentru copii se pot amplasa și pe locul din față al mașinii, cu următoarele mențiuni: scaunele auto cu spatele la sensul de mers se pot instala în acest mod doar dacă airbag-ul este dezactivat și dacă producătorul scaunului permite acest lucru. În mod similar, scaunele auto cu fața la sensul de mers se pot amplasa pe locul din față doar dacă producătorul admite această poziționare.

BENEFICII:

Acest timp de amplasare îți permite să ai sub supraveghere permanentă copilul, mai ales în condițiile în care nu există alt adult în mașină care să te ajute.

DEZAVANTAJE

A avea copilul chiar pe scaunul din dreapta poate reprezenta o distragere de la condus, ceea ce poate pune în pericol viața tuturor pasagerilor. Așa că nu îți recomandăm această variantă decât în cazuri extreme, în care efectiv nu găsești altă soluție.

Micul pasager nu este la fel de protejat în cazul unui accident comparativ cu cele două variante prezentate anterior.

Acestea sunt cele 3 metode de poziționare a scaunului auto pentru copil acceptate de lege. Îți reamintim că folosirea unui fotoliu auto special până când micuțul tău împlinește vârsta de 3 ani este obligatorie prin lege, iar încălcarea acestei reguli atrage penalizări conform normelor în vigoare.

Pe website-ul nostru poți găsi o varietate de scaune auto, ideale atât pentru a fi folosite atât cu fața, cât și cu spatele la sensul de mers. Descoperă întreaga gamă de produse aici: https://goo.gl/jmBsTu