Alegerea unui scaun auto sigur și confortabil pentru micuțul tău este un pas esențial, mai ales atunci când călătorești mult cu mașina, însă înainte de a cumpăra acest produs trebuie să ții cont de faptul că, pe măsură ce va crește, nevoile copilului se vor schimba, iar fiecare etapă de dezvoltare va necesita achiziționarea unui anumit model de scaun auto, care să se potrivească vârstei, greutății și înălțimii lui.

Există anumite caracteristici care îți spun dacă un scaun este potrivit copilului tău în funcție de vârsta pe care o are, de greutatea lui și de vârsta până la care îl poți folosi:

• Grupa 0+ – de la naștere la 1 an, până la 13 kg
• Grupa 0/1 – de la naștere la 3-4 ani si până la 18kg
• Grupa 0/1/2 – de la naștere la 7-8 ani, până la 25kg
• Grupa 1/2/3 – de la 9 luni până la 11-12 ani și 36kg
• Grupa 2/3 – de la 3 la 12 ani, greutate 15 – 36 kg

Când este necesar să schimbi scaunul copilului tău?

Trecerea la următoarea grupă se face atunci când greutatea copilului depășește maximul greutății admise de scaunul actual și când creștetul capului copilului depășește partea superioară a scaunului (indiferent dacă îndoaie sau nu genunchii).

Este bine de știut că unele scaune de mașină se pot transforma pe măsură ce copilul crește, ceea ce înseamnă că sunt potrivite mai multor grupe de vârstă.

Iată 4 tipuri de scaune auto potrivite fiecărei etape de dezvoltare a copilului tău:

1. Scaunele auto poziționate cu spatele spre direcția de mers – „scoicile” sau coșulețele

Sunt dedicate nou-născuților și bebelușilor cu vârsta de până la 1 an. De multe ori, aceste scaune auto vin cu o parte detașabilă, la care baza rămâne ancorată permanent, iar coșulețul în care stă copilul poate fi scos și așezat la loc cu ușurință. Acest tip este preferat celor convertibile (grupa 0/1) în primele luni de viață, protejând mai bine coloana vertebrală a celui mic.

Pentru bebelușul tău, îți recomandăm:

a. Din gama Nania –  scaunul auto Nania Beone Limited Quilt Carmin. Acesta are centură cu prindere în 3 puncte, ajustabilă pe înălțime, este dotat cu pernuță interioară și cu protecție moale a centurii în dreptul umărului, iar capotina scaunului este pliabilă.

nania 2

b. Din gama Ferrari – scaunul auto Ferrari Beone SP Black, cu protecție laterală în caz de impact. Se instalează folosind centurile mașinii și este dotat cu pernuță interioară pentru un plus de confort. Produsul este original, licențiat Ferrari.

ferrari 2

2. Scaunele auto îndreptate cu fața către direcția de mers

Sunt concepute pentru copiii cu o greutate care variază între 9-18 kg, adică aparțin grupei 1 de scaune (sunt destinate copiilor cu vârsta între 9 luni și 4 ani). Este scaunul de mașină la care se face trecerea după folosirea scoicilor sau a coșulețelor. Pot fi folosite și pe scaunul din față al mașinii, însă specialiștii recomandă să fie montate pe bancheta din spate, mai ales dacă există și un airbag activ pentru protecția scaunului din față. Acest tip de scaune au centuri de siguranță integrate, ceea ce sporește gradul de protecție al copilului în cazul unui impact.

Recomandările noastre:

a. Din colecția Disney – scaunul auto Driver Plus Disney Cars, confortabil, colorat și ușor de folosit. Se instalează folosind centurile mașinii. Scaunul prezintă 5 poziții de înclinare și are protecție laterală în caz de impact, pernuță pentru cap și extra căptușeală moale în zona șezutului. Produsul este licențiat Walt Disney.

driver_cars_1_1

b. Din gama Fisher Price – scaunul auto Fisher Price Cosmo Cronos. Are centură cu prindere în 5 puncte, reglabilă pe înălțime, iar spătarul prezintă 3 poziții de înclinare. Se fixează cu centurile mașinii. Materialul din care este confecționată husa lasă pielea să respire și oferă confort pe distanțe lungi.

fisher price

3. Scaunele booster și înălțătoarele

Sunt recomandate copiilor cu vârsta între 4 și 11 ani (grupa de scaune 2/3, greutate 15-36 kg). Scaunele booster și înălțătoarele nu au centuri integrate. Pentru a-l proteja pe cel mic și pentru a-l susține se folosește centura de siguranță pentru adulți, care se montează peste scaunul de mașină și copil. Statisticile spun că, în caz de accident, scaunul booster micșorează cu 45% șansele de vătămare ale copilului. Scaunele booster și înălțătoarele pot fi folosite pe scaunul din față al mașinii.

Recomandările noastre:

a. Din gama Nania, scaunul auto Nania R-Way Plus Boomer Black, cu protecție laterală în caz de impact și mânere laterale rabatabile. Tetiera este reglabilă pe înălțime, cu protecție moale. Poziționarea scaunului se face cu fața spre direcția de mers.

nania

b. Din gama Ferrari, scaunul auto Ferrari Dream SP Rosso – ușor de instalat și folosit. Husa cu extracăptușeală moale este detașabilă pentru spălare. Produsul prezintă două mânere laterale. Copilul este protejat cu ajutorul centurii de siguranță a mașinii.

ferrari

Bebetex îți oferă o gamă diversă de scaune auto din care să îl alegi pe cel potrivit micuțului tău. Descoperă întreaga gamă aici: http://www.bebetex.ro/scaune-auto