Sporturile de iarnă sunt cu certitudine iubite atât de copii, cât și de părinți. Acestea nu reprezintă doar o ocazie minunată de petrece timp cu cei dragi, dar este mai ales o oportunitate pentru întreaga familie de a face sport și a petrece clipe de neuitat în aer curat. Entuziasmul plecării într-o vacanță la munte nu trebuie însă să diminueze importanța siguranței copiilor pe pârtie, sporturile de iarnă având nevoie de o atenție specială din acest punct de vedere.

Tocmai de aceea Bebetex vine în ajutorul părinților responsabili cu o serie de sfaturi focusate pe cele mai practicate sporturi de iarnă:

Snowboard/schi – aceste două activități au o varietate de puncte în comun, motiv pentru care și măsurile de protecție se realizează asemănător:

– Asigură-te că micuțul tău se află într-o condiție fizică bună – astfel de sporturi pun la încercare musculatura și rezistența oricărei persoane, indiferent de vârstă, așa că recomandarea noastră este să te asiguri că cel mic este în cea mai bună stare din punct de vedere al sănătății înainte să mergeți pe pârtie.
– Hidratarea și pauzele sunt importante – în funcție de vârsta copilului și de experiență, stabiliți un interval orar în care să fie făcute pauze pentru a vă hidrata și a vă recupera forțele.
– Echipamentul trebuie să fie în cea mai bună condiție – un echipament necorespunzător poate duce la un accident grav, așadar verifică acest aspect înainte de a pleca în excursie. În cazul în care ai dubii, poți chiar și închiria echipamentele necesare.
– Asigură-te că cel mic poartă întotdeauna o cască – accidente se pot întâmpla indiferent de cât de atenți suntem, așa că una dintre cele mai facile metode de prevenire a unui impact grav este de a purta cască. De menționat este faptul că pentru fiecare sport există un anumite tip de cască ce trebuie purtat.
– Niciodată nu lăsa copilul să facă unul dintre aceste sporturi singur, mai ales dacă nu are experiența necesară.
– Apelează la serviciile unui instructor – sfaturile unui profesionist sunt extrem de importante, astfel că poți apela și la cursuri specializate în acest domeniu pentru a te asigura că cel mic se va descurca pe pârtie fără probleme.

Săniușul – indiferent de cât de mult evoluează tehnologia și de sporturile care apar, săniușul rămâne una dintre cele mai iubite activități pentru sezonul rece.

– Achiziționează o sanie dirijabilă, din materiale ce nu pun în pericol copilul – există o varietate de modele disponibile pe piață, însă este important de reținut că cele mai eficiente sunt cele care se pot controla. Viteza rapidă și lipsa de control sunt aspecte ce pot pune în pericol viața celui mic.
– Asigură-te că locul de săniuș este unul sigur – panta ar trebui să fie liberă, fără existența copacilor sau a zonelor de acces pentru mașini, astfel încât coborârea să fie una sigură.
– Poziția corectă de a sta pe sanie este cea stând, cu privirea înainte – orice altă poziție poate pune în pericol copilul.
– Verifică-ți copilul cât mai des pentru a fi sigur că frigul nu și-a pus prea mult amprenta asupra lui. În plus, dacă hainele se udă, acestea ar trebui schimbate cât mai rapid.
– Îmbracă-ți micuțul corespunzător – în cazul săniușului nu există un echipament special, așa că trebuie să acorzi o atenție specială. Cel mai eficient este ca cel mic să aibă mai multe straturi de haine, dintre care primul ar trebui să fie rezistent la apă și vânt.

Patinaj – chiar dacă nu se desfășoară pe pârtie, patinajul are nevoie de o serie de măsuri de siguranță.

– Copilul nu trebuie niciodată să atingă lamele patinelor.
– Asigură-te că patinoarul pe care veți merge are toate standardele europene de siguranță și că îl puteți folosi fără griji.
– Învață-l pe cel mic să fie atent la sensul în care se patinează pentru a nu pune în pericol restul persoanelor.
– Patinajul trebuie realizat la o viteză corespunzătoare, în care să poată frâna fără probleme.
– Nu ezita să îl duci pe cel mic la lecții de patinaj – este o oportunitate minunată de a învăța un sport nou și de a te asigura că cel mic se află în afara oricărui pericol atunci când patinează.

Acestea sunt sfaturile principale pentru siguranța copiilor în ceea ce privește sporturile de iarnă. Nu uita că, pe lângă siguranță, cel mai important este să vă bucurați de momentele petrecute împreună și de acest anotimp cu totul special!