Conform studiilor recent realizate de către specialiştii în domeniu, maşina este considerată cel mai riscant mijloc de transport. Din nefericire, zilnic au loc accidente rutiere, de multe ori victimele fiind copii. Prevenirea unei tragedii se poate face în numeroase moduri: atenţie sporită, respectarea legii, dar şi prin cunoaşterea celor mai periculoase perioade ale anului pentru şoferi.

Te-ai întrebat vreodată când eşti cel mai predispus la accidente? În continuare îţi vom prezenta perioadele în care ar trebui să acorzi atenţie sporită traficului, dar şi moduri prin care să eviţi producerea unei tragedii.

Perioada sărbătorilor de iarnă

Pericole: după cum bine ştim, de Crăciun, toate drumurile duc acasă. Cu toţii cunoaştem aglomeraţia care se formează pe autostrăzi, pe principalele drumuri naţionale, chiar şi în oraş. Lumea este grăbită pentru a găsi cadoul ideal sau pentru a ajunge la familie. Această grabă duce la numeroase accidente auto, cauzate de neatenţie, stres şi oboseală. În momentul în care ai un copil ca pasager, responsabilitatea este mult mai mare. Nu uita că în această perioadă condiţiile meteo nu sunt favorabile. Ninsoarea şi viscolul pot pune în dificultate chiar şi un şofer cu experienţă, aşa că trebuie să fii atent si să ai răbdarea necesară pentru a ajunge cu bine la destinaţie.

Soluţie: Cea mai simplă soluţie este planificarea. Realizează liste cu ceea ce doreşti să cumperi şi achiziționează cadourile din timp. Dacă ai posibilitatea, ia-ţi concediu înainte de sărbători pentru a evita aglomeraţia şi pentru a conduce fără griji.

Revelionul

Pericole: ajunul Anului Nou reprezintă un motiv de distracţie pentru majoritatea oamenilor. În timpul acestei perioade, unii şoferi sunt prea entuziasmaţi de venirea noului an şi uită să respecte regulile impuse de lege în ce privește consumul de alcool pe durata șofatului. Din nefericire, alcoolul este una dintre principalele cauze ce duc la accidente.

Soluţie: Chiar dacă tu nu eşti adeptul unor astfel de obiceiuri periculoase şi ilegale, nu uita că sunt alţi şoferi care ţi-ar putea pune viața în pericol. Dacă trebuie neapărat să călătoreşti în această perioadă, acordă mai multă atenţie şoferilor ce par a avea un comportament deviant şi nu uita de condiţiile meteo care ar putea reprezenta un alt pericol.

Lunile de vară

Pericole: dacă pentru cei care stau în oraş traficul este unul lejer pe timpul verii, nu acelaşi lucru se poate spune despre autostrăzi şi drumuri naţionale. Având în vedere că elevii şi studenţii se află în vacanţă şi că vara este anotimpul concediilor, şansele ca un accident rutier să se întâmple sunt mai mari ca în alte perioade. În aceste luni vei vedea mulţi tineri la volan, majoritatea neavând experienţă în condus.

Soluţie: este important să mergi cu o viteză regulamentară şi să fii atent la participanţii în trafic. Suntem siguri că doreşti să petreci o vacanţă cât mai plăcută alături de familie, aşa că răbdarea poate face diferenţa într-o astfel de situaţie.

Weekend-urile

Pericole: cu toţii aşteptăm zilele de weekend pentru a ne relaxa împreuna cu familia sau pentru a rezolva o parte dintre activităţile pentru care nu avem timp în restul săptămânii. Sâmbăta şi duminica fluxul de maşini este mai mare, iar oamenii sunt mai obosiţi după o săptămână de muncă. De aceea este important să avem grijă, mai ales în cazul unor condiţii meteo nefavorabile.

Soluţie: Dacă ai plănuit să îţi duci copilul într-o excursie în acest weekend îţi recomandăm să fii odihnit şi să ai răbdarea necesară.

Orele de vârf

Pericole: există acele perioade ale zilei de la 7:00 – 9:00 dimineaţa si de la 16:00-18:00 seara în care fluxul de maşini este mai mare. Cu toţii plecăm sau ne întoarcem de la muncă, ne conducem copiii la şcoală sau ne ocupăm de cumpărături. Aglomeraţia şi dorinţa de a ajunge la destinaţie pot să afecteze modul nostru de a conduce şi să ne reducă atenţia.

Soluţie: Încearcă să găseşti variante alternative la drumul principal şi respectă regulile de circulaţie pentru a avea o călătorie fără griji pentru tine şi pentru cel mic.

Există numeroase perioade în care atenţia şi răbdarea noastră ca şoferi sunt puse la încercare. Nu uita să respecţi regulile de circulaţie, să fii atent la participanţii în trafic şi să achiziţionezi un scaun auto pentru ca cel mic să fie în siguranţă pe parcursul călătoriilor voastre.