În fiecare zi există pericole cu care ne putem confrunta, printre acestea numărându-se și accidentele auto. Indiferent de experiența noastră ca șoferi sau de atenția acordată în trafic, orice persoană poate deveni victima unei astfel de întâmplări nefericite. Situaţia este mult mai sensibilă în momentul în care un copil se numără printre pasageri.

Iată cât de mult poate schimba un accident auto viaţa unui copil şi ce ar trebui să facem pentru a-l ajuta să se recupereze mai rapid.

În primul rând, ceea ce trebuie să ştii este că repercusiunile unui accident auto sunt de mai multe tipuri:

1. Fizice – copilul poate să fie afectat fizic după un accident. Tocmai de aceea controlul la un medic specializat este recomandat imediat după impact, dar şi periodic pentru a vă asigura că cel mic se află în afara oricărui pericol. Unele traumatisme sunt vizibile la câteva zile sau săptămâni după accident. Starea de sănătate a celui mic diferă în funcţie de gravitatea impactului. Există cazuri mai grave când copilul are nevoie de îngrijire medicală chiar și pe viaţă. Cel mai uşor mod de a evita un astfel de incident este de a achiziţiona un scaun auto, obligatoriu prin lege.

2. La nivelul sistemului nervos – unele traumatisme nu sunt vizibile.  Un impact puternic poate afecta sistemul nervos al copilului, acesta având pierderi de memorie sau întâmpinând dificultăţi în ceea ce priveşte vorbitul sau scrisul. Dacă observaţi aceste simptome este necesar să vă prezentaţi cât mai rapid la un medic de specialitate.

3. Psihologice – repercusiunile psihologice merită o atenţie deosebită din partea părinţilor. Ca adult, poţi trece mai rapid peste un eveniment nefericit, mai ales dacă nu a fost unul grav. Copiii însă pot rămâne cu amintirea un accident auto pe viaţă, acest lucru punând o amprentă asupra modului în care gândesc. Cele mai întâlnite efecte pe plan psihologic sunt: insecuritatea, depresia, anxietatea, frica. Dacă micuţul tău are vârsta necesară pentru a conştientiza ceea ce i s-a întâmplat, este recomandat să poarte o discuţie cu un psiholog. Acest lucru îl va ajuta să treacă mai uşor peste evenimentul nefericit.

4. Comportamentale – pe lângă efectele psihologice, există şi cele comportamentale. Dacă după un accident auto observi că cel mic este impulsiv, dă semne de agresiune sau preferă să stea mai mult singur, este important să iei legătura cu o persoană de specialitate. Acordă o atenţie specială acestui aspect deoarece, de multe ori, comportamentul este cel care scoate la iveală cât de mult a fost afectat copilul tău de accidentul auto.

În al doilea rând, există anumiţi factori care determină cât de mult se poate schimba viaţa copilului tău după un accident:

1. Vârsta – cu cât copilul tău este mai mic, cu cât este mai vulnerabil. Chiar dacă bebeluşii sunt prea mici pentru a vorbi sau a înţelege ce se întâmplă, există acea parte a memoriei care se poate declanşa chiar şi peste ani de zile. Dacă unui copil îi este frică să intre într-o maşină, este posibil ca atunci când era bebeluş să fi fost victima unui accident auto.

2. Frecvenţa – dacă experimentăm un eveniment nefericit de mai multe ori, acesta va avea un efect mai mare asupra noastră.

3. Relaţiile din cadrul familiei – specialiştii consideră că un copil se poate recupera mai uşor dacă în cadrul familiei sunt relaţii bune şi trăieşte într-un mediu normal.

4. Abilităţile individuale – unii copii au un sistem nervos mai puternic, rezistă mai bine la stres sau îşi revin mai rapid în urma unui traumatism fizic.

5. Sensibilitatea – unii copii sunt mai sensibili, fiind mai afectaţi de un eveniment nefericit.

6. Gravitatea accidentului auto – acesta este unul dintre cei mai importanţi factori. Indiferent de alte variabile, un accident grav poate avea implicaţii majore asupra copilului.

În al treilea rând, există anumite lucruri pe care le poţi face pentru a-l ajuta pe cel mic să treacă mai rapid peste accident:

▪Fii prezent atât fizic, cât şi emoţional.

▪Ascultă şi răspunde pe înțelesul lui, nu reacţiona doar pe baza emoţiilor.

▪Implică-l în activităţi specifice vârstei care să îi ocupe timpul şi să îi dezvolte abilităţile.

▪Programează un control medical indiferent de gravitatea accidentului auto.

▪Programează un control psihologic dacă observi schimbări în comportamentul celui mic.

▪Cumpără un scaun auto pentru ca cel mic să fie în siguranţă în cazul unui impact.

Accidentele auto sunt întâmplări pe care, din nefericire, nu le putem controla mereu. Copilul tău poate avea repercusiuni fizice, psihologice şi comportamentale în urma unui impact, chiar şi la câţiva ani după ce acesta a avut loc. Atenţia sporită asupra celui mic şi ajutorul de specialitate poate ajuta întreaga familie să treacă mai rapid peste evenimentul nefericit.