Un nou an reprezintă o nouă șansă de a petrece mai mult timp împreună cu cei dragi, de a ne îndeplini dorințele, dar și de a deveni mai responsabili. Cu siguranță, fiecare părinte își dorește ca micuțul său să fie în afara oricărui pericol, indiferent că se află în mașină, la școală sau la locul de joacă. Tocmai de aceea, Bebetex propune o serie de 20 de sfaturi pentru a evita incidentele nefericite și pentru a avea parte de călătorii fără griji.

1. Achiziționează un scaun auto – acesta este cel mai important sfat pentru ca micuțul tău să fie protejat pe parcursul călătoriilor cu mașina. Îți reamintim că folosirea unui fotoliu auto special pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani este obligatorie prin lege. În plus, micul pasager se va simți mult mai confortabil într-un produs creat special pentru nevoile lui, în funcție de vârstă și greutate. Descoperă scaunele auto Bebetex aici: https://goo.gl/Trqvjt

2. Interesează-te mai mult despre importanța și folosirea scaunelor auto – trecerea în diferite etape de dezvoltare a copilului tău implică numeroase schimbări și în privința fotoliului auto folosit. Toate aceste lucruri le poți afla la un click distanță. Astfel, nu doar că vei asigura protecția și confortului micuțului tău, dar vei fi și la curent cu noile schimbări legislative în domeniu. O serie de articole utile poți găsi pe blogul nostru.

3. Verifică dacă scaunul auto este instalat corect – sfatul acesta este auzit frecvent, însă o instalare necorespunzătoare poate duce la un rezultat nefericit în cazul unui impact. Manualul de instrucțiuni îți stă la dispoziție pentru a te asigura că nu omiți niciun pas important.

4. Poziționează corect scaunul auto – acesta trebuie să fie montat pe bancheta din spate, airbag-urile fiind periculoase pentru un copil în cazul unui accident. În plus, poziționarea ar trebui făcută cu spatele la direcția de mers până când micuțul împlinește vârsta de 1 an.

5. Nu îl îmbrăca prea gros pe copil atunci când se află în scaunul auto – pe timpul iernii este recomandată folosirea unei pături peste sistemul de siguranță, iar pe timpul verii ar fi de preferat folosirea unor materiale textile care să îi asigure confortul copilului tău.

6. Asigură-te că știe și respectă regulile de circulație – în acest mod va fi în siguranță chiar și atunci când va merge singur spre școală sau spre cursurile pe care le frecventează.

7. Asigură-i copilului tău un drum interesant – jocuri, cărți audio, tablete interactive. Acestea sunt doar câteva din ideile pentru ca orice călătorie cu mașina să fie mai interesantă pentru micuțul tău, indiferent de durata excursiei.

8. Oferă-i un bun exemplu copilului tău – respectarea regulilor de circulație, cât și folosirea unui sistem bluetooth pentru a răspunde la telefon în timp ce te afli la volan sunt doar câteva din exemplele pozitive pe care i le poți arăta micuțului tău. În plus, în acest mod vei evita și un eventual accident.

9. Nu-l lăsa pe cel mic nesupravegheat în mașină – există riscul ca acesta să se sufoce (pe timpul verii, din cauza căldurii) sau să apese pe un buton care să îi pună viața în pericol. Este recomandat să nu îți lași copilul singur în mașină chiar și atunci când este vorba de o oprire de 5 minute.

10. Nu uita că și copiii mai mari au nevoie de protecție auto – de la o anumită vârstă, mai ales după ce copilul împlinește 3 ani, părinții tind a nu mai acorda o atenție sporită siguranței auto a celor mici și a sistemelor construite special pentru aceștia. Îți reamintim că există scaune auto și înălțătoare special realizate pentru copiii cu vârsta de până la 11-12 ani.

11. Asigură-te că îți poți contacta copilul în orice moment – indiferent că este la grădiniță, cursuri de balet/înot/fotbal sau pur și simplu a ieșit la o plimbare cu prietenii, este necesar să poți lua legătura cu el.

12. Asigură-te că micuțul tău își cunoaște numele și adresa – acest sfat se poate aplica pentru copiii mai mari, însă este unul extrem de util. Există situații neplăcute în care nu poți ajunge imediat la locul în care se află copilul sau acesta nu îți respectă indicațiile și se rătăcește.

13. Învăță-l pe cel mic traseul spre casă, fără să apeleze la scurtături – deseori străduțele mici și nepopulate pot reprezenta un pericol pentru copii.

14. Asigură-te că participi la activitățile copilului tău – chiar dacă trăim în secolul vitezei, este important să ne reamintim că există momente de care trebuie să ne bucurăm cu adevărat. Nu uita de serbările/spectacolele/meciurile de fotbal, de tenis ale micuțului tău și fii sigur că știe că are suportul tău. În plus, există și cursuri care permit părinților implicarea activă, precum cele de gătit sau de înot.

15. Verifică ce urmărește copilul tău pe internet – dacă de la o vârstă există nevoia de intimitate, atunci când vorbim de copii mai mici o verificare periodică a site-urilor și video-urilor pe care aceștia le vizitează este obligatorie. Există numeroase website-uri care au secțiuni speciale destinate celor mici, precum și metode prin care le poți bloca accesul spre secțiuni care ar putea fi periculoase pentru ei.

16. Asigură-te că toate obiectele ascuțite din casă sunt puse la loc sigur – copilul ar putea fi tentat să se joace cu ustensile pe care le nu le cunoaște sau la care nu are acces în mod normal și astfel s-ar putea răni.

17. Nu uita de amplasarea unor porți speciale în zona scărilor – dacă locuiești într-o casă cu etaj, scările sunt un adevărat pericol pentru copilul tău în primii ani de viață. Soluția este simplă: instalează porți de siguranță pentru ca cel mic să nu poată urca sau coborî pe scări fără ca tu să fii acolo.

18. Nu uita de instalarea unui sistem de alarmă incendiu – un procent îngrijorător de copii au de suferit anual din cauza incendiilor. Cel mai ușor mod de a preveni un astfel de incident este instalarea unui sistem adecvat.

19. Asigură-te că atât tu, cât și copiii mergeți la medic de cel puțin două ori pe an pentru analize – sănătatea este cel mai important lucru, iar un control regulat nu face decât să vă aducă liniștea necesară.

20. Petreceți cât mai mult timp împreună – cel mai sigur mod de a ști că micuțul tău este în afara oricărui pericol este de a petrece timp împreună, indiferent că citiți o poveste, vizionați un film sau faceți o excursie în familie.